Covoarele din fibre naturale (lână, vâscoză, bumbac, iută, sisal, cânepă) îmbogățesc orice spațiu de locuit și îi conferă un caracter natural. Datorită proprietăților lor covoarele din fibre naturale sunt adevărate capodopere, care inspiră și invită oamenii să zăbovească.
Pentru a vă putea bucura de strălucirea covoarelor din fibre naturale o perioadă lungă de timp vă recomandăm, în primul rând, să folosiți metode simple de întreținere: aspirare, scuturare și aerisire. În acest fel, covorul dumneavoastră din fibre naturale va fi eliberat de praf și de mare parte de murdărie.
Spray-urile de impregnare sunt adesea recomandate de unii comercianți pentru covoarele din fibre naturale, pentru a le oferi protecție împotriva umezelii și a murdăriei. Cu toate acestea, vă sfătuim să nu utilizați astfel de produse, deoarece un covor din fibre naturale impregnat nu mai poate transporta umezeala și, prin urmare, materialul nu mai poate respira.
De asemenea, ar trebui să aveți grijă atunci când folosiți detergenți alcalini, cum ar fi săpunul, detergentul pentru pete sau amoniacul. Acești detergenți degresează și albesc fibrele. Fibrele animale, cum ar fi lâna, părul de capră și mătasea, au proprietăți și cerințe de îngrijire diferite față de fibrele vegetale, cum ar fi iuta, sisalul sau bumbacul. În consecință, acestea trebuie tratate diferit.
Acordați atenție materialului
Înainte de a utiliza orice agent de curățare, verificați din ce material este confecționat covorul dumneavoastră și testați în prealabil fiecare aplicare pe o zonă puțin vizibilă a covorului!
Dacă covorul dumneavoastră este din fibre animale (lână), nu trebuie să folosiți apă cu săpun! Aceasta poate face covorul dvs. să își piardă rezistența și elasticitatea. Este diferit în cazul covoarelor care constau din fibre vegetale (bumbac, sisal). În acest caz, se pot folosi baze alcaline (săpun). Dacă dețineți un covor de mătase și doriți să îl curățați, vă recomandăm o curățare profesională.
Curățarea covoarelor din fibre naturale: covoare din lână
Lâna este caldă și confortabilă. Acestea și alte adjective sunt adesea asociate cu lâna. Pur și simplu este plăcut să pășești pe un covor de lână și să simți lâna între degetele de la picioare. Covoarele din lână radiază confort și oferă picioarelor noastre rasfăţ pur! Covoarele din lână sunt adevărate bijuterii care nu numai că arată minunat, dar oferă și câteva beneficii. De exemplu, covoarele din lână sunt ignifuge, pe de o parte, și resping murdăria și sunt rezistente la umiditate, pe de altă parte. Dar asta nu este tot: mai presus de toate, covoarele din lână se remarcă prin naturalețea lor și printr-o structură moale, robustă și elastică.
Fibrele de lână pot fi întinse cu până la 30% și apoi se pot contracta din nou. Această caracteristică face ca lâna să fie deosebit de atractivă pentru covoare. Deoarece, în ciuda senzației plăcute și pufoase sub picioarele noastre, covoarele din lână sunt rezistente.
Pentru a păstra elasticitatea fibrei, nu folosiți apă cu săpun pe un covor de lână. Acest lucru este valabil pentru toate fibrele animale. Alcaliile agresive deteriorează structura de păr a covorului și decolorează culorile. În acest caz, un pH acid este optim pentru menținerea proprietăților plăcute ale lânii.
În cazul detergenților acizi, este indicat să citiți informațiile de conținut ale producătorului. Dacă sunt incluse componente alcaline, atunci recomandarea este să nu folosiți acest detergent pe un covor natural. Fibrele naturale sensibile nu ar trebui să fie supuse unei curățări mecanice aspre. În cazul în care este necesar, este recomandabil să folosiți o perie moale. Vă rugăm să vă asigurați că periați în direcția în care a fost ţesut. Dacă este vorba de o pată superficială, neproblematică, adăugarea cu grijă a puțină apă carbogazoasă pe pată este adesea suficientă. Vă rugăm să vă asigurați că nu udați covorul de lână și că îl uscați apoi rapid.
Deși covoarele din lână sunt mai rezistente la umiditate, trebuie să uscați imediat covorul după curățare pentru a preveni formarea mucegaiului. De exemplu, puteți să uscați covorul cu un prosop sau cu un uscător de păr sau, în funcție de mărimea acestuia și de condițiile meteorologice, să-l atârnați la soare. Alternarea între încălzire și ventilație permite aerului cald și umed să iasă mai repede.
Apa cu oțet poate reîmprospăta culorile decolorate. Amestecați oțet sau suc de lămâie cu apă în proporție de 1:3 și periați ușor covorul contra direcției în care a fost țesut. Periați din nou cu grijă în direcția în care a fost țesut.
Covoare din bumbac, iută sau sisal
Covoarele din bumbac, sisal sau iută, la fel ca covoarele din fibre animale - oferă unele avantaje. Bumbacul este deosebit de popular datorită texturii sale rezistente și moi. Un covor din bumbac oferă aproape aceleași beneficii ca un covor din lână.
Covoarele din sisal sunt cu adevărat polivalente. Datorită durabilității lor ridicate, covoarele din sisal pot fi așezate aproape oriunde. Fie că este sub locul de luat masa, în bucătărie sau în zona de intrare - un covor din sisal face o impresie frumoasă în orice cameră și creează o ambianță naturală. Deoarece covoarele din sisal sunt foarte robuste și rezistente, acestea nu lasă nimic de dorit. Trebuie remarcat, totuși, că nu pot rezista la umiditate. Așadar, nu le amplasați în baie și nu le curățați cu multă apă. Mai presus de toate, covoarele din sisal impresionează datorită rezistenței lor ridicate la uzură și curățării ușoare a murdăriei de zi cu zi.
Aspirarea temeinică a covorului este suficientă pentru a face să dispară praful și murdăria. Devine un pic mai complicat cu lichidele vărsate sau alte pete. În general, putem spune că aceste covoarele realizate din fibre vegetale pot fi tratate bine cu soluții alcaline. Aceasta înseamnă că puteți folosi săpun pentru curățare. În cazul fibrelor vopsite, utilizarea soluțiilor alcaline trebuie testată într-un loc puțin vizibil pentru a vă asigura că nu apare nicio decolorare.
Covoare din mătase și vâscoză
Mătasea și vâscoza sunt materiale sensibile. Vă recomandăm să lăsați curățarea petelor pe seama unui expert. Dacă doriți să îndepărtați manual murdăria de suprafață de pe covorul de vâscoză sau de mătase, ar trebui să nu utilizați aspiratorul. Folosiți în schimb o perie de mână din păr natural. Cu ajutorul unei astfel de perii pentru covoare, ar trebui apoi să periați covorul în direcția în care a fost țesut. Strălucirea naturală a fibrelor de mătase iese la iveală doar dacă toate sunt aliniate în mod egal în direcția țesută.
Pentru a depista direcția firului, este suficient să mângâiați covorul cu mâna. În cazul în care se simte moale, înseamnă că v-ați mișcat mâna în direcția de țesere. Pe de altă parte, dacă firele se simt aspre, v-ați mișcat mâna în direcția opusă direcției de țesere. Periați regulat covorul de mătase. Acest lucru nu numai că îi păstrează strălucirea, dar îndepărtează și murdăria obișnuită. Pentru murdăria de suprafață, de exemplu, din cauza prafului, poate fi de asemenea suficient să bateți covorul în aer liber.
În concluzie, pentru covoarele din fibre naturale vă recomandăm în primul rând să țineți cont de originea fibrelor (de la animale sau din plante), apoi să aplicați metode de curățare corespunzătoare, pentru a vă putea bucura de ele un timp cât mai îndelungat.