Covoarele de lână - Avantaje, dezavantaje, curățare

Covoarele de lână - Avantaje, dezavantaje, curățare

Lâna este un material natural și durabil, deosebit de potrivit pentru fabricarea covoarelor. Însă trebuie să cunoști și partea mai puțin plăcută a acestui tip de covoare.

Avantajele covorului din lână

Covoarele din lână sunt calde și confortabile, oferind picioarelor un sentiment de răsfăţ pur. Se remarcă prin naturalețea lor și au structură moale, robustă și elastică. Mai mult decât atât, covoarele din lână:

  • Sunt ignifuge (nu se aprind ușor în caz de incendiu);
  • Resping murdăria (datorită lanolinei conținute de firele de lână);
  • Sunt rezistente la umiditate;
  • Sunt potrivite oricărui spațiu de locuit, inclusiv pentru zonele cu trafic intens;
  • Sunt o investiție excelentă datorită frumuseții, rezistenței și durabilității lor.
  • Lâna este un material ecologic și biodegradabil.
Covor lana Chilim (Kilim)

Dezavantajele covorului din lână

Atunci când iei în considerare achiziționarea unui covor de lână e bine să te gândești la următoarele aspecte:

  • Covoarele din lână nu sunt ieftine. Lâna fiind un material cu preț ridicat, covoarele din lână nu intră în categoria produselor ieftine. Prețul covorului depinde de calitatea lânii (o lână renumită este cea din Noua Zeelandă), dar și de modul de fabricare (covoare lucrate manual sau covoare lucrate la mașină). Cele mai scumpe și rezistente sunt cele lucrate manual (de exemplu, covoarele Chilim).
  • Un incovenenient este faptul că acestea pot să năpârlească în primele săptămâni/luni de utilizare, uneori în cantități însemnate. Acest lucru este normal și nu reprezintă un defect al produsului. Prin aspirări succesive cantitatea de puf și fire se reduce treptat.
  • Covoarele de lână pot să emane un miros specific, dar acesta ar trebui să se estompeze după o perioadă de timp. Prezența mirosului nu denotă o problemă de fabricație sau o contaminare în timpul transportului. Pentru a accelera estomparea mirosului covoarele pot fi aerisite timp de 12-24 de ore, într-un loc ferit de precipitații. Uneori mirosul poate persista timp de 3-4 săptămâni.
  • Covoarele din lână trebuie curățate cu grijă

Curățarea covoarelor din lână

În primul rând este important să citești și să respecți recomandările de curățare prezentate pe etichetă. În cele ce urmează, îți prezentăm câteva recomandări de ordin general pentru curățarea covoarelor din lână.

Pentru a păstra elasticitatea firelor de lână, nu folosi apă cu săpun pentru curățare. Săpunul va deteriora structura de păr a covorului și va estompa culorile.

Datorită faptului că lâna are tendința de micșorare atunci când intră în contact cu cantități însemnate de apă, este recomandat să fie curățate doar cu substanțe care oferă protecție împotriva efectelor apei

Atunci când cureți o pată (curățarea se face prin tamponare, nu prin frecare), zona trebuie uscată imediat pentru a preveni formarea mucegaiului. De exemplu, poți folosi un prosop sau un uscător de păr sau, dacă vremea permite, poți să-l atârni la soare. 

Pentru rezultate optime în ceea ce privește curățarea covoarelor de lână îți recomandăm să apelezi la o curățătorie profesională. Totuși, e bine să ți cont de următoarele aspecte:

  • Nu toate spălătoriile profesionale știu să spele covoarele de lână astfel încât acestea să își păstreze frumusețea, forma și rezistența. Alege spălatoria în funcție de recomandări și recenzii.
  • Contactează spălatoria și întreabă dacă au experiență în spălarea covoarelor din lână și dacă își asumă eventualele deteriorări.
  • Dacă ai mai multe covoare de spălat și nu ai mai apelat la curățătoria respectivă, testează mai întăi cu un covor și vezi rezultatul.

În concluzie, covoarele de lână impresionează prin frumusețea, naturalețea și rezistența lor. Totuși, după cumpărare pot lăsa puf, iar curățarea trebuie facută cu grijă.