Indepartarea petelor de pe covor

Îndepărtarea petelor de pe covor

Îngrijirea de zi cu zi a covoarelor se poate face prin aspirare, batere sau aerisire. Totuși aceste metode de curățare nu sunt suficiente atunci cand apar petele.

Petele pot fi cauzate de diverse lucruri sau situații, mai ales în încăperi precum bucătăria sau camera de zi. Poate că, în timpul unei seri liniștite, un pahar de vin roșu s-a răsturnat și vă întrebați cum să îndepărtați petele de pe covor.

Există câteva lucruri care trebuie luate în considerare înainte de a curăța un covor: în primul rând, testați orice metodă prezentată aici sau citită pe o zonă puțin vizibilă a covorului pentru a exclude orice decolorare în timpul îndepărtării petelor. Aveți grijă să evitați de asemenea, să duceți pata mai adânc în țesătură. Pentru aceasta tamponaţi covorul în loc să îl frecați. Nu în ultimul rând, lucrați întotdeauna din exterior spre interior, de la marginea petei spre mijloc. De asemenea trebuie sa țineți cont de faptul că curățarea covoarelor din fibre sintetice diferă de curățarea covoarelor din fibre naturale.

Îndepărtarea petelor de mâncare

Gumă de mestecat

După cum bine se știe, guma de mestecat tinde să adere la orice suprafață. Ea se adaptează cu precizie la structura fiecărei suprafețe și, prin urmare, se lipește de ea. Aceasta nu este o mare problemă pe suprafețele netede. Cu toate acestea, dacă se lipește de materiale textile (cum sunt cele din covoare), îndepărtarea este puțin mai dificilă.

Cel mai bun mod de a curăța covorul este de a slăbi puterea de aderență a gumei de mestecat prin răcirea acesteia. O metodă bună este să frecați guma de mestecat timp de câteva secunde cu un cub de gheață.

Guma de mestecat se întărește și poate fi îndepărtată complet de pe covor. O alternativă la cubul de gheață este sprayul medical pentru răcire, pe care îl puteți cumpăra din orice farmacie.

Cafea

Dacă cafeaua intră în contact cu covorul, trebuie să reacționați rapid. Cu cât pata de cafea este mai proaspătă, cu atât este mai ușor de curățat. În acest scop, o combinație de sodă și detergent, cu care puteți tampona pata, funcționează deosebit de bine. Situația este diferită în cazul petelor de cafea care s-au uscat deja. Bicarbonatul de sodiu este, potrivit pentru îndepărtarea acestor pete de pe covoare.

Pentru a face acest lucru, întindeți-l pe pată cu o periuță de dinți și lăsați-l să acționeze timp de aproximativ 30 de minute. Apoi, puteți aspira resturile cu aspiratorul și tratați zona cu o cârpă curată și umedă. Alcoolul pur, pe care îl puteți cumpăra din orice farmacie, este, de asemenea, eficient. Puneți puțin din el pe o cârpă curată și tamponați covorul până când cafeaua este complet absorbită și pata dispare.

Vinul roșu

Este posibil să îndepărtați petele de vin roșu de pe covoare cu remedii de uz casnic, cum ar fi sarea sau praful de copt. Întindeți cu grijă produsul ales pe pată cu ajutorul unei periuțe de dinți și lăsați-l să acționeze. Puneți apoi pe pată puțină apă și absorbiți restul de praf de copt. De asemenea, puteți curăța covorul folosind o metodă similară cu sare de uz casnic, deoarece substanța naturală absoarbe lichidul și astfel îndepărtează culoarea roșie din fibre.

Presărați multă sare pe pată și lasați-o să acționeze până când aceasta este umedă. Repetați acest proces și lăsați sarea să acționeze timp de câteva ore sau, de preferință, peste noapte. Apoi aspirați restul sau periați sarea.

De asemenea, puteți trata pata cu o soluție de săpun. Un alt remediu pentru îndepărtarea unei pete de vin roșu este detergentul pentru sticlă. Pur și simplu pulverizați-l pe pată și tamponați zona tratată cu un prosop de bucătărie după un scurt timp de reacție.

O metodă mult mai blândă, însă, este să puneți mai întâi apă minerală carbogazoasă. Aceasta poate fi turnată pe loc fără ezitare. Dioxidul de carbon dizolvă coloranții și taninurile din fibre. Tamponați apa cu o cârpă curată. Repetați acest proces până când pata dispare.

Ciocolata

Petele uscate de ciocolată sunt de obicei foarte încăpățânate și dificil de îndepărtat din cauza conținutului ridicat de grăsimi din ciocolată. Prin urmare, ar trebui să încercați mai întâi să răzuiți stratul superior de ciocolată cu lama unui cuțit de bucătărie. Apoi, puteți tampona orice resturi cu un burete înmuiat în apă rece.

Pentru a putea îndepărta eficient rezidurile de grăsime, ar trebui să tratați imediat după aceea zona afectată cu apă caldă și cu puțin săpun.

Petele proaspete de ciocolată trebuie mai întâi lăsate să se întărească. Pentru a accelera acest proces, puteți răci pata folosind un cub de gheață. Apoi, ar trebui să încercați să folosiți un cuțit de bucătărie pentru a răzui cu grijă ciocolata din fibre. În funcție de culoarea și tipul de covor, praful de copt, care s-a dovedit deja a fi util pentru îndepărtarea altor pete, poate fi de ajutor și în cazul petelor de ciocolată.

Procedura este aceeași cu cea de îndepărtare a petelor de cafea sau de vin roșu. O altă opțiune este de a pune pe pata de ciocolată cu esență de oțet. Cu toate acestea, și în acest caz este necesară prudența, deoarece esența de oțet poate avea un efect de albire. Pentru a fi în siguranță, vă recomandăm utilizarea apei gazoase. Doar turnați-o pe pată, apoi tamponați-o cu un prosop de bucătărie, iar pata este îndepărtată.

Sos de roșii

Petele cauzate de sosul de roșii sau de ketchup sunt considerate a fi deosebit de greu de îndepărtat. Prin urmare, ar trebui să tratați imediat aceste pete. Curățați-vă covorul, adunând mai întâi resturile grosiere cu un prosop de bucătărie. Apoi, înmuiați covorul în apă rece timp de cel puțin 20 de minute.

Ulterior spălați pata cu apă călduță și puțin săpun sau oțet. Ca întotdeauna, vă rugăm să nu frecați pata, ci tamponați-o ușor! Spălați din nou covorul cu apă curată. Dacă rămân pete, acestea pot fi șterse cu puțin alcool. Dar atenție, alcoolul are și un efect de înălbire.

Pete de grăsime

Aveți un covor în bucătărie sau în zona de luat masa? Atunci probabil că ați avut de-a face cu pete de grăsime. Petele proaspete de grăsime pot fi tratate foarte eficient cu făină convențională. Trebuie doar să puneți puțină pe zona care trebuie tratată și să o lăsați să acționeze. După câteva minute, o puteți șterge cu un burete și pata ar trebui să dispară. Dacă doriți, puteți folosi și șampon uscat de la farmacie. Pur și simplu pulverizați pe pată,  lăsați-l să se absoarbă și periați.

Pentru a dizolva petele de grăsime uscată, cel mai bine este să folosiți apă sărată. Înmuiați pata cu apă de la robinet. Apoi preparați o soluție salină. Cu aceasta, tamponați pata până când aceasta nu mai este vizibilă pe covor.

Îndepărtarea altor lichide (sânge, urină, vomă)

Vomă

Proprietarii de animale de companie, în special, se confruntă adesea cu voma și sunt deranjați de covoarele murdare. Este destul de ușor să îndepărtați petele de vomă. Voma care s-a uscat deja poate fi adesea absorbită cu ușurință. Pentru a preveni apariția mirosurilor, ar trebui să aruncați imediat după aceea sacul de aspirare.

Voma proaspătă se îndepărtează cel mai bine cu prosoape de hârtie. Orice urme rămase pe covor pot fi îndepărtate cu o soluție de săpun de spălat pe mâini și apă. Un alt remediu de casă bun pentru acest tip de pete pe covor este crema de ras. Nu o confundați cu gelul de ras. O puteți folosi pentru a vă curăța covorul, punând o parte din ea pe pată și întinzând spuma cu ajutorul unui burete. Faptul că astfel se elimină în același timp și mirosurile neplăcute de pe covor este deosebit de practic.

Sânge

În cazul în care sângele intră în contact cu textilele, este dificil de îndepărtat din cauza colorantului roșu hemoglobină și a oxidului de fier rezultat. De asemenea, în niciun caz proteinele conținute în sânge nu trebuie să intre în contact cu apa fierbinte din cauza riscului de coagulare.

În principiu, petele de sânge se îndepărtează cu ajutorul apei reci. Este important ca mai întâi să înmuiați bine pata cu apă de la robinet sau apă spumantă. Apoi, tamponați cu grijă pata și înlocuiți cârpa folosită imediat ce aceasta nu mai poate absorbi lichidul. Repetați acest proces până când pata de sânge este îndepărtată de pe covor.

Urină

Posesorii de animale de companie sunt probabil familiarizați și cu această problemă: urină pe covor. Acum este timpul să fii rapid și să curețicovorul înainte ca mirosul și bacteriile să se răspândească. Presați imediat o mulțime de prosoape de hârtie pe pată pentru a absorbi cât mai mult lichid. Repetați până când hârtia nu mai absoarbe umezeala.

Urina rămasă trebuie acum să fie suficient de zvântată. Cel mai bine este să luați o găleată de apă caldă și să o amestecați cu puțin detergent și puțin agent de curățare. Folosind o cârpă veche și absorbantă, frecați amestecul pe pată. Puneți mai multă hârtie proaspătă pe pată pentru a absorbi restul de urină. Dacă rămâne vreun miros, îl puteți spăla de pe covor și îl puteți neutraliza într-o ultimă etapă cu apă și oțet.

Alte pete

Ceară de lumânare

Pentru a evita deteriorarea mai mare a covorului de către ceara de lumânare, trebuie mai întâi să o lăsați să se întărească. Odată ce ceara s-a întărit, aceasta poate fi adesea îndepărtată manual. Un aspirator poate îndepărta fără probleme firimiturile mai mici. În cazul în care pata nu poate fi îndepărtată complet în acest mod, aveți două opțiuni: tratamentul cu rece sau cu căldură.

Pentru tratamentul la rece, puneți cuburi de gheață într-o pungă de congelator și puneți-o pe pată timp de cel puțin 15 minute. Ceara este apoi mai ușor de îndepărtat cu mâna. Apoi puteți continua să lucrați cu căldură. Aveți grijă - fibrele sintetice nu pot rezista la căldură.

Așezați o bucată de hârtie absorbantă direct pe pată și călcați peste ea cu un fier de călcat la cea mai mică putere. Temperatura face ca ceara să se topească, iar bucata de hârtie absorbantă o absoarbe. Pentru aceasta, hârtia absorbantă trebuie mutată în mod repetat până când nu se mai dizolvă ceara de pe covor. Dacă mai rămân reziduuri de ceară, puteți încerca să le dizolvați cu benzină. Cu toate acestea, înainte de a vă curăța covorul, ar trebui să testați rezistența culorii acestuia pentru a evita deteriorări mai mari. Cu puțin detergent lichid delicat și apă călduță, puteți curăța în cele din urmă covorul.

Pete de apă

Persoanele care folosesc apa pentru a îndepărta petele se supără adesea din cauza petelor de apă sau a urmelor de apă de după. Nisipul pentru litiera pisicii sau sarea sunt utile pentru a face față umezelii reziduale, deoarece trag umezeala din covor. După o perioadă scurtă de timp, puteți aspira pur și simplu resturile.

În cazul în care pata de apă s-a uscat deja, pe covor rămâne de obicei o urmă urâtă de apă. Pentru a o îndepărta, mai întâi umeziți-l din nou și tamponați ușor urmele de apă cu o cârpă. Apoi, întreaga zonă afectată a covorului este bine umezită, marginea petei se retrage spre exterior și nu va fi vizibilă după uscare.

Chiar și cu spuma din comerț pentru covoare, puteți curăța covoarele aplicând spuma și tamponând cu un burete. Un amestec de oțet și apă poate fi de asemenea de ajutor, deoarece urmele de apă sunt cauzate de calcar. Oțetul neutralizează calcarul și face ca urmele de apă să dispară. În cazul în care covoarele în culori deschise sunt deteriorate de o pată de apă, puteți elimina aceste pete și cu puțin înălbitor cu clor. Pentru covoarele colorate, însă, această metodă nu este recomandată, deoarece clorul ar decolora imediat culoarea.

În conluzie, atunci când îndepărtați petele de pe covorul dumneavoastră trebuie să țineți cont de tipul petei, de tipul fibrelor din care este alcătuit covorul și de indicațiile de pe etichetă.